L’empresa   sense M  va dur a terme el projecte de rehabilitació del Pantà de Can Borrell dins del Parc Natural de Collserola situat al terme de Sant Cugat del Vallès.

L’ Ajuntament de Sant Cugat i el Consorci del Parc Natural de Collserola van decidir fer un esforç conjunt per a poder recuperar el pantà de Can Borrell i el seu entorn situat al l’interior del Parc Natural de Collserola.

 

Agraïm a tècnics i polítics  la confiança dipositada en la nostre empresa per a executar aquest projecte de rehabilitació d’un espai natural protegit com és el cas, esperem que l’esforç conjunt de totes les parts satisfaci al ciutadà, és a dir els usuaris finals.

A grans trets, el projecte estableix un itinerari de visita bastant coherent des de el Mas de Can Borrell. Es va definir el camí, es van millorar els accessos, es van recuperar esplanades que eren cobertes de esbarzers, es van dur a terme plantacions selectives, es van unificar diferents corriols per a una millor circulació que comunica els dos costats del pantà amb una passera sobre la presa i un pont penjant a l’altre banda.

 

La masia de Can Borrell té una llarga tradició agrícola i rural. Durant el segle XX la gran necessitat d’aigua per a regar les terres de conreu va portar la construcció de la presa que encara es conserva avui en dia. La seva situació entre Sant Cugat i Barcelona la converteixen una parada obligada pels pagesos que anaven de pas a portar els seus productes a la capital.

Anteriorment a l’actuació, travessar la pressa era molt perillós ja que per un costat  hi havia l’aigua del pantà i per l’altre un desnivell de 7 metres sense cap tipus de balla o element de seguretat, amb un terra molt irregular i normalment la superfície era sempre humida i relliscosa.  Simplement la presa no estava dissenyada per complir la funció de passera.
És una presa de pedra, el punt més alt té 7 metres i un gruix de 1,75 metres de coronació, el pantà té una làmina superficial d’uns 2.200 m2 i tot i que està plena de fang es calcula que té una fondària de 4 metres.

 

Aquest projecte s’ha pogut realitzar donat al gran interès ambiental, paisatgístic, natural i turístic del Pantà de Can Borrell, aquest es troba al cor d’una de les zones naturals més ben conservades del Parc Natural de Collserola.

La  actuació serveix com a referència en gestió d’espais naturals  protegits, la ordenació dels itineraris i la millora d’aquests  comportarà una millor experiència per l’usuari, que gaudirà d’un circuit més coherent per a realitzar la seva visita.

Comments are closed.