TERRA SOLIDA mereix la confiança de l’Ajuntament d’Olot.

Adequació de l’itinerari circular que forma el perímetre del cràter del volcà Montsacopa.

Foto aèria d'arxiu, Volcà Montsacopa
Foto aèria d’arxiu, Volcà Montsacopa

 

Aquest més de Maig hem portat a terme l’aplicació del procediment d’estabilització de terres certificat TERRA SOLIDA en l’actuació de millora del ferm del recorregut circular just sobre el perímetre del crater del volcà Montsacopa.

Tal com els serveis tècnics de l’Ajuntament d’Olot ja varen constatar en les actuacions que la nostra empresa va portar a terme fa uns anys als camins d’accés al volcà Croscat i al volcà Santa Margarida, la utilització del procediment TERRA SOLIDA a permès estabilitzar les mateixes terres existents comportant el gran avantatge de que l’impacte ambiental i paisatgístic de l’actuació a estat nul.

 

Volcà Monstacopa Olot - Estabilització TerraSòlida recorregut circular del cràter
Foto paviment de terra estabilitzada amb el procediment TERRA SOLIDA, volcà Montsacopa d’Olot.

 

El P.N. de la zona volcànica de la Garrotxa és únic en tota la península i esdevé un parc de gran interès geològic, paisatgístic i cultural. Concretament, el volcà Monstacopa, situat al mateix casc urbà, és un dels principals reclams turístics de la ciutat d’Olot amb milers de visitants cada any. Junt al seu cràter hi ha l’ermita de Sant Francesc i durant l’ocupació francesa al 1812 fou quan es va construir la muralla i les dos torres de vigilància.

En la cerca de l’equilibri entre l’afluència de visitants i la conservació del volcà, els serveis tècnics del Parc Natural de la Garrotxa han anat realitzat actuacions per millorar-ne l’accessibilitat, controlar l’erosió i reduir el manteniment.

Els camins de terra s’erosionen molt fàcilment i una elevada afluència de visitants al recorregut circular del cràter del Montsacopa comporta una acceleració de l’erosió d’aquest. Tanmateix, els agents meteorològics com la pluja exerceixen una erosió constant i es formen contínuament regueres que degraden el recorregut de terra posant en perill els seus usuaris. Aquests fets comporten que, tot i portar a terme un manteniment regular per controlar l’erosió i mantenir l’itinerari en bones condicions pels visitants, aquest mai estigui en unes condicions ideals.

Anteriorment s’havien pavimentat alguns trams, per solucionar els problemes d’erosió en els punts més crítics, utilitzant formigó de color i asfalt. Aquesta solució comporta un impacte molt greu al paisatge i els mateixos tècnics del Parc Natural la desaconsellen.

Per aquests motius, els serveis tècnics de l’Ajuntament d’Olot varen  redactar el projecte de adequació del itinerari mitjançant el sistema certificat TERRA SOLIDA per portar a terme l’estabilització de les terres existents aconseguint que l’actuació tingui un impacte ambiental nul.

 

 

 

Aquest sistema aconsegueix mitjançant l’aplicació d’additius i lligams naturals, i utilitzant l’àrid existent del camí, incrementar considerablement la resistència del ferm evitant la formació de regueres, fang i nova vegetació durant anys.

Un paviment TERRA SOLIDA s’integra totalment amb la natura i és respectuós amb el medi ambient.

L’estabilització de l’itinerari conservarà el paviment en bones condicions reduint-ne l’erosió, sense necessitat de manteniment durant anys, en condicions meteorològiques i d’ús que estiguin dins els paràmetres del estudi de gruixos, dosificacions i esforços previstos.

Comments are closed.